vrijdag 5 augustus 2016

China Camp State Park: oase van rust vlakbij SF


Inmiddels hebben we ons verplaatst richting San Francisco en hebben we ons kamp opgeslagen in China Camp State Park, een prachtig natuurgebied ten noorden van de stad en gelegen aan de grote baai. Wij zijn hier al eens eerder geweest en ook nu weer hebben we een prachtig plekje in de bosjes op een heuvel.


China Camp is een oude nederzetting aan de baai van San Francisco, vlakbij San Rafael. Het piepkleine dorpje, gesticht door Chinese immigranten en lange tijd helemaal zelfvoorzienend, staat er nog en is beschermd cultureel erfgoed. Leuk om even doorheen te lopen.



In San Francisco hebben we fietsen gehuurd en de ‘bike the bridge tour’ gereden. Het is best bijzonder om over de Golden Gate Bridge te fietsen. Hoewel het op de brug erg druk is, is het ritje echt wel bijzonder. Aan de andere kant zijn we met een scherpe afdaling aangekomen in Sauselito, waar je een pontje terug naar de stad kunt nemen. Wij hebben dat niet gedaan en zijn nog verder gefietst naar het verderop gelegen Tiberon, waar je ook een ferry kunt nemen naar San Francisco. Een fietstochtje van bijna 29 kilometer en 20 minuten terug naar San Francisco op een snelle ferry, erg leuk.


De tweede dag hier hebben we ‘s avonds een bezoek aan Alcatraz gebracht. Er zijn cruises die alleen langs het eilandje varen, maar met Alcatraz Cruises mag je er ook op. Een heel bijzondere ervaring. Het is maar een klein stukje varen vanaf Pier 33. Eenmaal op het eiland aangekomen sta je oog in oog met één van de meest beruchte gevangenissen ter wereld: tot 1963 gingen hier de échte probleemgevallen naar toe. Niet alles is open voor bezoekers, maar je krijgt meer dan genoeg te zien om een goed beeld te krijgen van hoe het er vroeger aan toe ging. En dat geeft zeker stof tot nadenken, wat ook één van de bedoelingen van de openstelling van het eiland is. Het gevangeniscomplex komt in alles onaangenaam over: het is somber en koud, het tocht en het is donker. Maar op die manier heeft het ook weer zijn schoonheid. Neem de audio guide – je kunt hem ook in het Nederlands krijgen – en je hoort enorm veel geschiedenis. Het is vrijwel ondenkbaar dat je hier niet van onder de indruk raakt. Wij hadden de night tour en kwamen met het één na laatste bootje van de dag weer terug. Prachtig om vanaf het water de lichtjes van de stad en van de indrukwekkende Bay Bridge te zien.


Morgen zakken we heel rustig af langs de Pacific coast naar Monterey voor o.a. whale spotting. En een hotel met douche.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten